Pazartesi, Kasım 14, 2005

SIKMA











Ben diyorumki ;ne olur bayat ekmeklerimizi çöplere atmayalım,onları değerlendirelim,işte size bayat ekmekle yapılan enfes bir tarif vericem lütfen deneyin görüceksiniz!!! ölçülerimi deneme amacı ile olması açısından yarım ekmek ile vericem ve hemen tarifime geçiyorum:
Bayat yarım ekmeği derin bir kabın içerisinde ıslatıyoruz,daha sonra bu ekmeği sıkıp başka bir kaba alıp üzerine 2 su bardağı kadar un ilave ediyoruz,(ekmek ıslak olduğundan ayrıca su eklemiyoruz )ve yoğuruyoruz,kulak memesi yumuşalklığında bir hamur olunca üzerini nemli bir bezle örtüp 15-20dk bekletiyoruz.Ekmeğin kendi mayası ve tuzu olduğundan dolayı ayrıca hiçbirşey katmıyoruz.Dinlenen hamurumuzdan ufak bir beze alıp unlanmış olan tezgahımızın üzerinde merdane ile lahmacun büyüklüğünde bir hamur açıyoruz ocağımızın üzerinde bir yandan teflon tavamızı ısıtp üzerinde arkalı önlü pişiriyoruz.tabiki bu arada sık sık tavadaki sıkmamızı çevirmemiz gerekiyor hemen olunca içini koyup dürüm yapıyoruz.Bu şekilde diğer hamurumuzu bitirene kadar devam ediyoruz..İç Malzememiz: Yarım kalıp beyaz peynir(arzuya göre koyun ,inek ,tulum )bir orta boy kuru soğan,1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber,1 çay kaşığı karabiber,yarım kahve fincanı sıvıyağ. Yayvan bir tavada soğanlar piyazlık olarak incececik doğranır sıvıyağ ile sotelendikten sonra kırmızı toz biber ve k.biber ilave edilir en son olarakda ufalanmış olan beyaz peynir katılıp karıştırılır ve ocağın altı kapatılır,bu şekilde iç malzemesi hazırlanır.Bunu ister kahvaltı sofranızda ister 5 çayında yiyebilirsiniz .

AFİYET OLSUN.



1 yorum:

esra dedi ki...

sıkmayı hep yapardım ama bayat ekmekle ilk defa denedim. pek fark yok gibi ama sıkmanın her türlüsü gerçekten çok lezzetli oluyor. ben içe toz biber yerine biraz salça koyuyorum, karabiber koymuyorum onun yerine maydonoz doğruyorum. bir de soğanı da tereyağla kavuruyorum. sizinki de güzel olmuş, ellerinize sağlık.