Çarşamba, Kasım 16, 2005

HUMUS



MALZEMELER

2 Orta boy kase nohut
1 su bardağı dolusu tahin
1 limon
1 baş sarımsak
2 çay kaşığı tuz
kimyon
sumak
maydanoz
zeytinyağ

Yapılışı:
Nohut bir gece önceden ıslatılılır,ıslatılmış su ile düdüklüde iyice haşlanır,suyundan birazı dökülerek aynı kabın içerisinde el blendırı ile püre haline getirilir.(boza kıvamında olacak)kuru olmayacak çünkü soğuyunca katılaşıyor akışkan olabilmesi için biraz sulu şekilde blendırlıyoruz.(dikkat bu püf noktası.).Daha sonra tahin,limon ve tuzla beraber dövülmüş olan sarımsağı ilave edip karıştırıyoruz, Bu karışımı geniş yayvan servis kaplarına alıp ,üzerlerine kimyon ve sumağı serpiştirerek döküp ince kıyılmış maydonozla süslüyoruz.En son olarakda tavada zeytinyağını pul biberle kızdırıp döküyoruz..

AFİYET OLSUN

Pazartesi, Kasım 14, 2005

ACILI


Malzemeler:
6 çorba kaşığı pul biber
3 çorba kaşığı kısırlık bulgur
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 limon suyu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz
5.6 diş sarmısak
1 küçük soğan
1 küçük kahve fincanı zeytinyağı (arzuya göre sızmada olabilir)

Yapılışı: Kapaklı çukur bir kabın içerisine pul biber,kısırlık bulgur,karabiber ve kimyonu ilave edip üzerini kapatacak şekilde sıcak su ile ıslatıp kapağını kapatıyoruz.15-20dk kadar sonra; soğanı rendeleyip diğer malzemeleride beraberinde katıp hepsini iyice karıştırıp servise hazır ediyoruz.
AFİYET OLSUN.
*Bu acılıyı isterseniz normal ekmeğe isterseniz dilimlenmiş baget ekmeğe sürebilirsiniz,yada küçük kanapelere sürüp üzerlerini maydanozla süsleyebilirsiniz.

SIKMA











Ben diyorumki ;ne olur bayat ekmeklerimizi çöplere atmayalım,onları değerlendirelim,işte size bayat ekmekle yapılan enfes bir tarif vericem lütfen deneyin görüceksiniz!!! ölçülerimi deneme amacı ile olması açısından yarım ekmek ile vericem ve hemen tarifime geçiyorum:
Bayat yarım ekmeği derin bir kabın içerisinde ıslatıyoruz,daha sonra bu ekmeği sıkıp başka bir kaba alıp üzerine 2 su bardağı kadar un ilave ediyoruz,(ekmek ıslak olduğundan ayrıca su eklemiyoruz )ve yoğuruyoruz,kulak memesi yumuşalklığında bir hamur olunca üzerini nemli bir bezle örtüp 15-20dk bekletiyoruz.Ekmeğin kendi mayası ve tuzu olduğundan dolayı ayrıca hiçbirşey katmıyoruz.Dinlenen hamurumuzdan ufak bir beze alıp unlanmış olan tezgahımızın üzerinde merdane ile lahmacun büyüklüğünde bir hamur açıyoruz ocağımızın üzerinde bir yandan teflon tavamızı ısıtp üzerinde arkalı önlü pişiriyoruz.tabiki bu arada sık sık tavadaki sıkmamızı çevirmemiz gerekiyor hemen olunca içini koyup dürüm yapıyoruz.Bu şekilde diğer hamurumuzu bitirene kadar devam ediyoruz..İç Malzememiz: Yarım kalıp beyaz peynir(arzuya göre koyun ,inek ,tulum )bir orta boy kuru soğan,1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber,1 çay kaşığı karabiber,yarım kahve fincanı sıvıyağ. Yayvan bir tavada soğanlar piyazlık olarak incececik doğranır sıvıyağ ile sotelendikten sonra kırmızı toz biber ve k.biber ilave edilir en son olarakda ufalanmış olan beyaz peynir katılıp karıştırılır ve ocağın altı kapatılır,bu şekilde iç malzemesi hazırlanır.Bunu ister kahvaltı sofranızda ister 5 çayında yiyebilirsiniz .

AFİYET OLSUN.