Çarşamba, Mart 25, 2009

ZEYTİNLİ AÇMA


Malzemeler:
( 4 adet için )

1\2 paket yuva yaş maya

1\2 su bardağı ılık süt

1 yumurta beyazı (sarısı dışı için)

1 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 kahve fincanı sıvı yağ

YAPILIŞI:
Çukur bir kabın içerisine mayayı ,ılık sütü , şekeri ve tuzu koyup eritiyoruz,daha sonra yumurta beyazını ve sıvıyağıda ekleyip iyice karıştırdıktan sonra ununu (tahmini 3 su bardağı kadar)kontrollü şekilde ilave ediyoruzki hamurumuz sert olmasın.ele yapışmayacak yumuşak bir hamur yapıyoruz,üzerini nemli bir bez ile örtüp mayalanması için kenara bırakıyoruz.(yarım saat kadar yeterli); çok fazla mayalanmasını beklemeye gerek kalmadan portakal büyüklüğünde bezeler alıp,unlanmış tezgah üzerinde elimizle biraz açıp daha sonra merdane ile çok inceltmiyecek şekilde büyütüyoruz.üzerini zeytinyağıyla biraz yağladıktan sonra iç olarak hazırlamış olduğumuz zeytinlerimizi yayıyoruz.hamurun ortasından bir delik açıp sürekli kıvırarak hamurumuzu simit şekline getiriyoruz.yuvarlak şekil almış olan hamuru ortada birleştirip tekrar burarak uzatıyoruz,iki uçlarını simit gibi birleştirip yağlı kağıt serili tepsimize diziyoruz.biraz daha beklettikten sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp,bol susam ve çörekotu döküp fırına veriyoruz.(180 derece).çıkardıktan sonra tel ızgara üzerinde havalandırıyoruz. AFİYET OLSUN....